2018 az űrturizmus éve lehet óvodás szakértőnk szerint

2018 az űrturizmus éve lehet óvodás szakértőnk szerint

Mivel sosem lehet eléggé felkészülni arra, mit hoz az aktuális új esztendő, futurológust, orvosi jövőkutatót, asztrozófust és óvodás autóipari szakértőt is megkérdezett 2018-ról Radó Nóra munkatársnőnk, a Bosch csoport vállalati magazinjába készülő cikkhez.

A január elején az űrbe kilőtt Tesla esete rendkívül megmozgatta Török Bence ötéves járműipari tanácsadónkat, akit arról faggattunk, mit rejt az emberiség számára az idei év. Egyrészt kiemelte, hogy Elon Musk piros autójában bizony Bosch gyártmányú az ablaktörlő, másrészt úgy vélte, idén már nem várható, hogy a jármű visszatérjen a Földre, talán 4-5 év múlva. Bence szerint 2018-ban fellendülhet az űrturizmus. Ha a felnőttek vesznek egy jegyet a sarki szupermarketben, utána már mehetnek is az űrbe. Kikötés lesz azonban, hogy gyerekeket nem vihetnek magukkal. Mivel Bence egyébként sem vágyik a természetes atmoszférán túlra, készségesen elmesélte, hogy ő addig a nagyszüleinél várja meg, amíg anyukája és apukája visszatér.

Óvodás specialistánk szerint 2018 az autófejlesztés éve lehet, például légpárnás autók, egyfajta hajóautók jelenhetnek meg a piacon, amelyek mind vízen, mind a szárazföldön közlekednek majd. Bence lelkesen hozzátette, hogy bár idén nem valószínűek a négyüléses repülő autók, a jövőben bizony el tudja őket képzelni. Arra a kérdésre, hogy a nyár vajon mit hoz, azt válaszolta, hogy ő márpedig sokat fog strandolni és fagyit enni. Hiába, a jövőkutatóknak is kell a kikapcsolódás.

Sőt, Bence ebben a kérdésben egészen biztosan lelke szerint fog dönteni és cselekedni, ami Zentai Anna asztrozófus szerint a kulcs ahhoz, hogy minden a legjobban alakuljon 2018-ban. Persze az sem árt, ha elengedjük a már nem működő vagy nem igazi kapcsolatokat, erőt rabló barátságokat. Az égiek üzeneteit vizsgáló csillagbölcsész szerint az idei év kedvez a szívünk szerinti döntéseknek, otthonunkban és életterünkben történő változásoknak, az érzelmek tisztázásának, önbizalmunk erősítésének, a tanulásnak, és meglepő módon a peres ügyeknek, valamint a művészi kibontakozásnak is. Azt nem tudtuk meg, az űrbe kilőtt Tesla változtat-e a csillagok állásán vagy a bolygók mozgásán.

Reméljük nem, ugyanis az amerikai Forbes magazinnak nyilatkozó Trevor Nace geológus szerint a Föld forgási sebességének akár néhány milliszekundummal történő lassulása is növelheti a földrengések számát. Geofizikusok szerint bolygónk szabályos időközönként a földlakók számára észrevehetetlen mértékben változtatja forgási sebességét, és 2018-ban egy ilyen ötéves „lassú” periódus fejeződhet be. Ez azonban a nemrég felfedezett összefüggés alapján azt is jelenti, hogy a geológusok 2018-ra több nagyobb földrengést prognosztizálnak. A kutatók szerint a trendek azt mutatják, hogy idén 15-20 nagyobb vagyis a Richter-skála szerinti 7-es vagy annál is erősebb földmozgás várható. Kőbe vésve természetesen semmi sincsen.

Kánai András futurológus szerint olyan korban élünk, amikor csak egyvalami tűnik állandónak: a változás. Ebben pedig biztosak lehetünk 2018-ban is. Úgy vélte, technológiai fronton idén a Facebookra érdemes figyelni. Mark Zuckerbergéknek idén lépniük kell, hogy a manipulációra kiválóan használható közösségi médiájukat valahogyan megszelídítsék. Idén megpróbálják a nem személyes célú posztokat visszaszorítani, de ez valószínűleg nem fog menni, mert maga a propaganda is egyre inkább automatizálttá válik. Ettől függetlenül idén sem szeretünk ki a közösségi médiából, tovább nő a Facebook és társainak felhasználói bázisa.

Véleménye szerint a technológia szebb arcát látni fogjuk betegségek génszerkesztési eljárással történő gyógyításánál, drónok által szállított élelmiszereknél, a megújuló energiaforrások terjedésénél, és az önvezető járműveknél. Ez utóbbiban Magyarországnak is része lesz: 2018-ban adják át a ZalaZone nevű tesztpályát.

A technológia egészségügyre gyakorolt pozitív hatásaival Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató is egyetért. Úgy vélte, idén várhatóan tovább nő az otthon használható, páciensbarát egészségügyi eszközök, valamint a testünk folyamatairól pontos adatokat gyűjtő szenzorok száma. Néhány egyetem beemelheti a kiterjesztett és a virtuális valóságot az orvostanhallgatók képzési programjába, akik így már háromdimenzióban tanulhatják majd az anatómiát. Véleménye szerint a mesterséges intelligencia egyre nagyobb hatással lesz az orvosi képalkotásra, és közelebb kerülünk a 3D printelt bioanyagok, például a szintetikus máj és vese előállításához is. Dr. Meskó szerint 2018-ban számos olyan változás várható, amely jobbá teszi az emberek életét.